Foto: The Daily Star
Den libanesiske landslagsmannen Hussein Tawbe kan vara nästa pusselbit i Jämtland Basket.

Onsdag 4 Jul 2012 19:19

Landslagsman aktuell för Jämtland

Den libanesiske landslagsmannen Hussein "Charles Barkley" Tawbe har flyttat till Östersund och vill gärna spela för Jämtland Basket.
– Jag tror att jag kan hjälpa laget, säger Hussein.

29-årige Hussein har tillbringat mycket tid i Östersund genom åren eftersom hans hustru Hiba är född och uppväxt i staden.

På grund av oroligheter i Libanon har familjen nu lämnat landet helt och sedan ett par månader tillbaka bosatt sig i Sverige.
– Det är så oroligt i Libanon. Det som händer i Syrien påverkar även Libanon. För våra barns skull vill vi hellre bo i Östersund. Här är det lugnt och här kan de kan börja dagis. Jag ser vår framtid i Sverige, säger Hussein, eller "Charles Barkley" som han också kallas i hemlandet till Östersunds-Posten.
– Jag spelar ungefär på samma sätt som Barkley. Tar returer och jobbar hårt.

Hussein har en fin meritlista, med spel i bland annat VM-slutspelet i Japan 2006. Libanon vann då mot bland annat Frankrike och Husseins bästa match kom mot Argentina, där det blev nio poäng.
– Jag är främst en returtagare, har ett bra halvdistansskott och kan spela bra försvar.

Begränsat utrymme
Från Jämtlands sida finns ett intresse att skriva kontrakt med libanesen, som blir svensk medborgare i sommar, men eftersom klubben fyllt nästan alla platser i truppen finns det ett begränsat utrymme ekonomiskt.
– Hade vi vetat det här i april skulle läget ha varit annorlunda, säger Jämtlands coach Dennis Aulander.

Senast Hussein spelade ligabasket var precis innan familjen lämnade Libanon, i april. Då spelade han för Sporting Al Riyadi i den libanesiska högsta ligan. Efter mer än två månaders uppehåll har han nu kunnat börja träna igen.
– Jag tränar med Jämtland. Jag fick träffa fystränaren och vi har börjat köra en del styrka. Förhoppningsvis kan jag vara med när laget börjar träna den 6 augusti.

***


Jämtlands succéguard Evaldas Zabas, som vann poängligan i Basketligan herr, har gjort klart med en ny klubb. Det blir en flytt till Tjeckien och BK Pardubice.
– Jag är verkligen hedrad och upplyft över att få chansen att flytta till Tjeckien och spela för Pardubice. Jag lovar alla supportrar och organisationen att jag kommer att jobba så hårt jag kan för att hjälpa klubben, säger Zabas i ett pressmeddelande.

Pardubice slutade fyra i den tjeckiska ligan och lyckades också nå den andra rundan av EuroChallenge.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade