Foto: Bildbyrån
Frida Eldebrink, 24 poäng, låg bakom det mesta i Sveriges skrällseger.

Lördag 16 Jun 2012 18:04

Sverige skrällde mot världsfemman

Sverige anförda av storstjärnan Frida Eldebrink, 24 poäng, skrällde rejält under lördagseftermiddagen när världsfemman Spanien besegrades i Täljehallen med 78-69 (43-35).
– Det är den största segern vi har tagit sedan jag blev förbundskapten, säger Lars Johansson.

Efter förlusten i onsdags borta mot Rumänien var det stor press på Sverige i lördagens svåra EM-kvalmatch hemma mot Spanien. Spanien är en motståndare som Sverige inte på pappret ska kunna besegra, men idag visade laget noll respekt och dikterade villkoren från första minuten.

Redan efter knappt fyra minuter hade svenskorna gått ifrån till 14-7 och tvingade Spanien till en tidig timeout. Sverige fortsatte mala på perioden ut, och Frida Eldebrink var magisk - 16 poäng i första halvlek. Spanien närmade sig i andra perioden, dock utan att gå förbi i poängprotokollet. I halvtid var den svenska ledningen uppe i åtta poäng.

Spanien fick ner underläget till sex poäng i upptakten av den tredje perioden - sedan var det här Sveriges match till slutet. Sverige gick ifrån till 56-40 med 15 minuter kvar att spela. Spanjorskorna försökte komma närmare, utan att lyckas. Den sista perioden blev en transportsträcka där segersiffrorna till slut skrevs till 78-69.
– Det är den största segern vi har tagit sedan jag blev förbundskapten, men jag har inte tillräcklig koll på vår historia före 1987 då vi senast spelade EM för att säga att det är vår största seger någonsin. Men vi är ju inte nöjda med det här, vi vill vinna fler matcher i kvalet, säger Lars Johansson till Basketförundets hemsida.

På onsdag fortsätter EM-kvalet med bortamatch mot Bulgarien.

Fakta
Sverige - Spanien 78-69
(20-18, 23-17, 25-12, 10-22)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 24, Louice Halvarsson 17, Frida Aili 9, Kadidja Andersson 8, Elin Eldebrink 7, Agnes Nordström 4, Anna Barthold 4, Stefanie Yderström 3, Danielle Hamilton-Carter 2.
Spanien: Amaya Valdemoro 13, Anna Cruz 11, Vanessa Ble 11, Elisa Aguilar 8, Laura Nicholls 7, Lala Palau 7, Lucila Pascua 6, Marta Fernandez 4, Marta Xargay 2.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade