Foto: Bildbyrån
Sveriges förbundskapten Lars Johansson var inte nöjd med lagets anfallsspel.

Torsdag 14 Jun 2012 08:05

Sverige inledde EM-kvalet med förlust

Det svenska damlandslaget fick en tuff inledning på sommarens EM-kval. Svenskorna hade ledningen i halvtid, men tappade allt i andra halvlek. Till slut vann Rumänien med 66-59 (33-37).
– De grötar ihop det i försvar, utnyttjar sin hemmaplan och spelar lite småfult, säger den svenska förbundskaptenen Lars Johansson.

Starten på EM-kvalet blev inte vad Sverige önskade sig. På pappret är Rumänien gruppens svagaste lag, men det spelade inte någon större roll under onsdagskvällens match. Det svenska laget hade stora problem med offensiven och tappade halvtidsledningen i andra halvlek.
– Rumänien gör det bra, de grötar ihop det i försvar, utnyttjar sin hemmaplan och spelar lite småfult. Vi spelar liksom inte ut, vi får inget flöde i anfallsspelet. Jag vill att vi får i 12-14 poäng i transition, nu får vi tre eller om det var fem. Det blir för tungt att möta dem fem mot fem en hel match, säger Johansson till basketförbundets hemsida.

Med knappa minuten kvar fick Sverige ner underläget till 55-59, men i anfallet efter kunde Rumäniens spelfördelare Annemarie Parau skjuta i en trea som blev matchavgörande.
– Vi gör en okej match försvarsmässigt, men ingen toppinsats. Problemet är att vi får ingen rytm. Vi spelar bra i två anfall, sedan blir det stillastående. Rumänien var bra, gjorde det de ville och lyftes av att spela på hemmaplan. Det är bara att glömma och gå vidare, säger Johansson.

Bäst i det svenska laget var Frida Eldebrink som sköt i 22 poäng. Även Louice Halvarsson gjorde en stabil insats med tio poäng och elva returer.

På lördag väntar gruppfavoriten Spanien på hemmaplan. En mycket viktig match med tanke på onsdagens förlust.
– Kvalet är inte slut på något sätt på grund av det här. Vi kan slå Rumänien med mer hemma och vi kan slå Spanien på lördag hemma. Det här var absolut inte bra, men ingen katastrof, avslutar Johansson.

Fakta
Rumänien - Sverige 66-59
(20–20, 13–17, 16–10, 17–12)
Poäng, Rumänien: Gabriela Marginean 26, Annemarie Parau 14, Anita Meszaros 9, Ramona Tarta 7, Ancuta Stoenescu 4, Cristiana Cutas 4, Anca Sipos 2.
Sverige: Frida Eldebrink 22, Louice Halvarsson 10, Elin Eldebrink 7, Anna Barthold 6, Stefanie Yderström 5, Kadidja Andersson 5, Agnes Nordström 3, Danielle Hamilton-Carter.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade