Foto: Bildbyrån
Svenska mästarinnorna Telge Basket står utan headcoach i höst.

Fredag 8 Jun 2012 09:53

Bill Magarity får inte coacha Telge

Efter att Jens Tillman i början av maj lämnade Telge Basket efter två raka SM-guld, beslöts att Hanna Bouldwin, som den senaste säsongen assisterade Tillman, skulle bli den långsiktiga lösningen som coach för klubben.

Bouldwin kan dock inte tillträda som headcoach i höst eftersom hon inte uppfyller förbundets krav på steg 4-utbildning i Basketligorna fr o m säsongen 2012-13. Hon skall inleda sin steg 3-utbildning i höst och fram tills att hon har rätt utbildningsnivå var tanken att hon skulle jobba tillsammans med en ”mentor”, en erfaren coach som också har rätt utbildningsnivå. Valet föll på den meriterade Bill Magarity.

Valet av Magarity som headcoach gjordes med den fasta förvissningen att han har steg 4-nivån. Magarity deltog med början säsongen 1985-86 i en coachutbildning som syftade till att ge deltagarna behörighet på högsta nationella nivå - steg 4. Magarity fullföljde utbildningen och skaffade sig därefter också den nödvändiga coachpraktiken.

I samband med att den teoretiska delen av utbildningen avslutades lades dessvärre hela Svenska Basketbollförbundets utbildningsverksamhet i träda. Det gjorde att dokumentationen från utbildningen, i form av kursintyg och diplom, blev bristfällig.

"Förbundet håller inte med"
Det Svenska Basketbollförbundet har nu fastställt Magaritys utbildningsnivå i Sverige till steg 3, vilket innebär att han i höst inte får agera som headcoach i den svenska ligan. I likhet med flera andra ligaklubbar måste därför arbetet med att hitta en steg 4-utbildad coach till laget gå vidare.
– Vi har papper som bevisar det vi påstår, men förbundet håller inte med. Självklart är vi besvikna, säger Södertäljeklubbens ordförande Johan Linder till LT.se och fortsätter:
– Vi har inte tagit ställning till hur vi ska gå vidare. Vi måste diskutera saken internt först.

Delar av texten är tagen ur ett pressmeddelande från Telge Basket.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade