Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundets kommunikationschef, Henrik Schöldström, svarar på frdagens krönika om basketligan och seriesystemet.

Måndag 16 Apr 2012 13:37

Basketförbundet svarar på krönikan

Schöldström: "Basketligan herr är inte en stängd liga"

I fredags ifrågasatte vår krönikör, Magnus Jansson Klarin, den stängda basketligan och framförde också en önskan om förändringar av hela seriesystemet. Här kommer förbundets svar på krönikan.

Årsmötet, svensk baskets högsta beslutande organ, beslutade den 25 mars enhälligt bifalla Förbundsstyrelsens förslag att utreda förbundsserierna. Förslaget, som också beaktar några inkomna motioner, tar sikte på en översyn av såväl Basketligan herr och dam som Basketettan herr och dam.

Frågor som kommer att belysas är bl.a. ekonomiska och organisatoriska krav för spel i Förbundsserierna, farmklubbsavtal, dubbellicensiering, "Superetta"/"Allsvenska" mm.
Utredningen leds av styrelseledamoten Mats Carlson (ny ordf TU) och inkluderar representanter för föreningarna i Basketligan herr (BLH) och Basketligan dam (BLD), Basketettan herr och dam (BEH resp BED) samt BDF-rådet. Berörda tjänstemän på SBBFs kansli är naturligtvis också med. En särskild e-mail adress kommer sättas upp för att underlätta kommunikationen

Tidsplanen är mycket ambitiös - en hearing för berörda är planerad till början av september, förslaget kommer skickas ut på remiss i slutet av september och ett extra förbundsmöte ska kunna ta beslut i början av december. Allt med syfte att de nya reglerna ska kunna inkluderas i "Inbjudan till Förbundsserier" som skickas ut inför säsongen 2013/14. I år var sista dag för anmälan 19 februari 2012.

Till sist ett påpekande - Basketligan herr är inte en stängd liga. ecoÖrebro kom upp i BLH till 2009/10, men sedan 2006/07 har Ockelbo, Helsingborg, Gothia och Akropol lämnat BLH. Några andra klubbar som har sökt under den här tidsperioden finns inte – tyvärr. Nässjö var på gång ett år, men drog tillbaka sin ansökan. Nu söker såväl Nässjö som Stockholm Eagles till nästa säsong.
I kvalet till BLD var det i år inte någon förening som anmälde sig underifrån – Järfälla och Umeå hängde alltså kvar utan kval. Dessa fakta är i sig olyckliga och visar ytterligare på behovet av en översyn av förbundsserierna, men någon stängd Basketligan herr är det inte.

Vi ser fram emot arbetet och en spännande dialog med alla berörda.

Vänligen

Henrik Schöldström
Kommunikationsansvarig
Head of Communication

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade