Ockelbo, Ronny Svahn
Foto: Bildbyrån
Ronny Svahn, när det begav sig för Ockelbo i ligan senast. Numera är den typen av lag sällsynt i högsta serien.

Fredag 13 Apr 2012 13:26

Jansson Klarin:

Öppna ligan och gör om seriesystemet

Basketettan en återvändsgränd

Året var 1992 när svensk basket beslutade sig för att stänga landets högsta serie och byta namn till Basketligan. Nu skulle minsann klubbarna kunna satsa långsiktigt på egna produkter utan att riskera att ramla ur. Man storsatsade också med samordnade premiärer i Globen, tv-sändningar och fyrverkerier vid spelarentréer. Det skulle vara häftigt att gå på basket, och det var det också.

Basketen lyckades också "smutsa ned" svensk idrott under några år när man började lägga till nicknames som Gators, Evergreens och 24Store Highlanders till klubbnamnen. Något som senare spred sig till bland annat hockeyn där klassiska lag som Leksand och Brynäs lade sig till med smeknamn som Stars och Tigers bland annat.

Basketsporten föregångare till mycket
Faktum är att basketen har varit föregångare till mycket bra men aldrig riktigt fått någon cred för det. I vissa fall på grund av outbildade journalister som inte har koll på sporten, men också på grund av sig själva. Några exempel är det här med häftiga entréer som ju är vardag numera i alla svenska sporter. Likaså elitlicensen, här är ju verkligen basketen föregångare även om det aldrig har kallats just elitlicens när ligan har gått igenom ansökningarna.

Trots denna framgång som basketen faktiskt har haft så tycker jag nu att det är hög tid att snegla lite mot hur övriga sporter jobbar och ser till att göra om seriesystemet ordentligt. Inte minst bör man öppna upp basketligan och införa en kvalserie likt damligan. En stängd serie är inte att föredra, det urvattnar klubbarna där under och skapar en smal produkt för media att jobba med.

Gör om basketettan
Men inte nog med det, man behöver även göra förändringar i hela seriesystemet. Inte minst basketettan som idag är någon form av återvändsgränd. Ligaaspirerande Stockholm Eagles har, på ett berömvärt sätt, försökt skaka liv i denna dödens serie. Stockholm Eagles och Nässjö, som också har ansökt om spel i basketligan till hösten, är dock för ensamma att ha ambitioner. I övrigt är basketettan en serie fylld med farmaklubbar som varken vill eller kan ta klivet upp.

Detta förstör intresset från såväl publiken som medierna. Ett exempel på detta är att UNT, som är en landets största morgontidningar, har valt att inte rapportera från serien trots Uppsalas deltagande och alla blivande utlandsproffs som har passerat obemärkt förbi. Så här i efterhand är det ofattbart att spelare som Marcus Eriksson, numera i Barcelona, inte fick en rad i stadens tidning. Men det är knappast tidningens fel, utan seriesystemet.

Jag förstår ligalagens intresse att ha en serie att matcha spelare som inte riktigt får plats, eller som är på tillväxt. Men varför då inte skapa en utvecklingsserie, förslagsvis juniorallsvenskan, där samtliga ligalag får en plats? På så sätt får man matchning mot jämnare motstånd och bättre förutsättningar i stort.

Allsvenskan i stället för basketettan
Gör sedan om basketettan till en serie med tolv eller fjorton lag där alla klubbar har en vilja att ta klivet upp i högsta serien på sikt. Döp gärna om serien också, varför inte till allsvenskan eller elitserien? Detta för att markera något nytt och även ge serien bättre status likt fotbollens Superettan och hockeyns HockeyAllsvenskan som är lysande bevis på att det går att öka intresset.

Övriga lag då? Jo, varför inte skapa fyra division I-serier som är mer på en regional nivå? Även här kan man snegla på hockeyn som kör just detta system. På så sätt borde det finnas nivåer av serier som passar alla lag. Oavsett vilken ambition man har.

Jag förstår om det är ett jätteprojekt att göra om seriesystemet, och att det kan vara en känslig fråga bland ligalagen om att öppna serien. Men för sportens skull hoppas jag på en snar förändring. Jag vill se sporten breda ut sig i landet, men framförallt vill jag se nya lag debutera i högsta serien. Jag saknar lag som Ockelbo, se bilden, röra om i grytan.

Hoppas på en debatt
I dagsläget vet jag dock inte om det ens finns en tanke om förändring från förbundshåll, men jag hoppas och kommer att fortsätta hoppas tills det sker. Tills vidare hoppas jag dock på en ordentlig debatt i frågan, så kom igen och skriv vad just du tycker.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade