Foto: Bildbyrån
Dino Pita vet hur Södertälje bäst ska stoppa LF: "Vi ska tvinga dem att spela långsamt"

Onsdag 4 Apr 2012 14:02

Inför: Semifinal #1 4/4

Ikväll spelas de första semifinalerna i Basketligan herr. I Norrköping tar Dolphins emot Borås Basket, och i Södertälje gör Kings och LF Basket upp. Båda matcherna kan du följa direkt via Webb-TV. All nödvändig info och länkar till matcherna finner du i texten.


SÖDERTÄLJE - LF BASKET:

Var: Täljehallen, Södertälje.
När: Onsdag 4/4 klockan 19:04.
Webb-TV: http://www.lfbasket.com

I tio dagar har Södertälje kunnat ladda för denna match. Detta efter att laget i sin kvartsfinal slog ut Solna med klara 3-0 i matcher. Södertäljeguarden Dino Pita har koll på hur man bäst stoppar gästerna.
– De spelar snabbt och de vill ställa om fort. De gillar att springa mycket och spela aggressivt. Det passar oss, vi är kända för att spela långsammare och vill sakta ner våra anfall. Det är det vi ska göra och tvinga dem att spela långsamt. De ska få känna hur det är att inte springa så mycket, säger Pita till LT.se.

Något som dessutom talar för Södertälje är att man vunnit 15 av de 16 senaste matcherna på hemmaplan.
– Vi har varit bra hemma i flera år, vi är trygga här, där vi tränar två gånger om dagen. Publiken är alltid skön att ha i ryggen här hemma, säger Pita.

Reste direkt
LF reste till Södertälje direkt efter matchen mot Sundsvall. Det blev med andra ord inte mycket tid för att fira avancemanget.
– Jag firade med sömn och sov väldigt gott, säger Urule Igbavboa, som var bäste LF-spelare i måndagens match till Norrbottens-Kuriren.

Södertälje är ett lag som LF har förlorat tre av fyra matcher mot under säsongen. Det hänger mycket på amerikanerna Igbavboa (tyskt pass), Keith Ramsey och Marcus Relphorde om drömmen om SM-final ska leva vidare.
– Det kommer definitivt att bli tufft. Södertälje har ett riktigt bra lag, säger Igbavboa och fortsätter:
– Slutspel är mycket som basket spelas på college. Det är finaler i divisionerna och avgörande matcher ganska ofta. Kanske inte lika långa matchserier som i Sverige, men ändå jäkligt tuffa matcher. Vi vet hur vi ska spela stora matcher.


NORRKÖPING - BORÅS:

Var: Stadium Arena, Norrköping.
När: Onsdag 4/4 klockan 19:04.
Webb-TV: http://www.bt.se/sport

Det blev till slut Borås som tog sig vidare till semifinal efter en tuff kvartsfinalserie mot Uppsala.
– Det känns fantastiskt att vi kunde greja det här. När man planerar säsongen så visst drömmer man om att gå till semi. Befrielse? Ja kanske, men jag har redan börjat scouta nästa motståndare, sa Borås coach Pat Ryan på presskonferensen efter segermatchen mot Uppsala i måndags.

Norrköping, som vann grundserien och slog ut 08 Stockholm i sin kvartsfinal, tvingas spela slutspelet utan forwarden Dee Ayuba som är ljumskskadad och borta i 6-8 veckor. Ett riktigt tungt besked.
– Det är givetvis tufft för oss att tappa vår bäste spelare sett över hela säsongen, men andra har klivit fram och det gäller att de fortsätter att göra det, säger Dolphins coach Paul Burke till NT.

"Rätt attityd och energi"
Något som varit signifikativt för Norrköping i de senaste matcherna har varit ojämnheten, främst i starten av matcherna. Ska det bli final måste laget vara med från början, något som coach Burke instämmer i.
– Rätt attityd och energi från början, då är allt möjligt. Spelar vi däremot som i några matcher tidigare under säsongen, bland annat mot Jämtland, blir det svårare för oss. Det krävs hårt jobb.

Förutom långtidsskadade Ayuba kan Norrköping ställa upp med bästa möjliga lag. I Borås är det tveksamt om Milos Paravinja kommer till spel.