Foto: Bildbyrån
Basketsverige.se har träffat Borås Baskets succéspelare Jason Thomas.

Onsdag 28 Mar 2012 08:43

"Jag har varit med om en fantastisk resa"

I våras sade han hej då till basketen för andra gången i sitt liv. Han hade bestämt sig att följa med sin flickvän till hennes hemland Sverige och börja arbeta. Sex månader senare har Jason Thomas dunkat sönder Södertälje Kings försvar, tagit sig från bänken till en startplats och avslutat grundsäsongen med ligans bästa tvåpoängsprocent.

Basketsverige.se ger dig en exklusiv intervju med Jason Thomas, amerikanen som precis skrivit på ett nytt kontrakt med Borås Basket.
– Det är egentligen ingen galen historia men ändå. Jag har varit med om en fantastisk resa som tagit mig dit jag är idag. Jag har rivit många höga murar av folk som tvivlat på mig under resans gång. Ingen kan säga vad du kan och inte kan, man bestämmer mitt eget öde.

Jason Thomas växte upp på östkusten i USA i en basketintresserad familj. Han lyckades få stipendium för att gå college och spelade fyra år för American University.
– Jag gjorde hyfsat ifrån mig under college. Jag gjorde inget spektakulärt men det som förväntades av mig. Tyvärr gick vi under mina år inte till någon NCAA-turnering. Vi förlorade tre år i rad i Conference Championship och under mitt sista år förlorade vi i semi-finalen.
– Jag växte upp med basket. Min pappa var en fantastisk basketspelare. Han gick på samma college som jag och är med i Hall of Fame där. Han växte upp i D.C och spelade med många gamla legender, till exempel Jellybean, Efter college draftades han av Milwaukee Bucks men tyvärr blev det ingen NBA-karriär för honom. Jag såg upp till min pappa och allt han gjorde ville jag också höra. Uppleva all glädje som basketen gav honom.

Ett liv utan basket
Direkt efter college var Jason ute efter ett nytt äventyr. Han beslutade sig för att ta en paus till basketen och resan gick till New York för att starta upp ett liv utan basket.
– Att vara på egen fot i New York är fantastisk. Jag hade en underbar tid i New York, jag började jobba på ett bra företag och spenderade mycket pengar. Jag var en ung 24-åring och levde livet. Tyvärr gick företaget jag jobbade för i konkurs och jag var tvungen att fundera på nästa steg i livet. Jag saknade basketen mycket.

Genom några kontakter och en väldigt stor portion av tur fick Jason kontakt med sin nuvarande agent Zeev Gross.
– Jag kände att jag fortfarande hade fysiken att spela på en hög nivå. Jag hade hållit kroppen igång även fast jag inte spelat så mycket basket. Jag behövde bara jobba med bollbehandlingen lite. Jag kände att jag i allafall kunde ge det en chans att bli professionell basketspelare i Europa.

Flyttade till Israel
Gross ordnade några provspelningar i Israel för Jason, som tog en chansning och åkte över. Det tog inte lång tid förrän folk började få upp ögonen för honom. Han var en ny kille i Israel som visade att han var redo att jobba hårt och inte hade något emot att skaffa dubbla medborgarskap. En kombination som passade många lag bra. Jason fick sitt första proffskontrakt med en liten klubb som heter Ramat Gan och spelar i Israeliska andradivisonen.
– Jag hade en tuff första säsong. Själv tycker jag att jag spelade bra men laget gjorde inte bra ifrån sig. Mina vänner och min agent rådde mig till att stanna kvar och kämpa och fortsätta göra det jag är bra på. De sa att det skulle betala sig till slut, det tog ett tag, men sedan insåg jag att de hade rätt.

Jasons prestation under sitt första år i ligan gjorde lag från högre upp i spelsystemet mycket intresserade av hans tjänster. Inför sin andra säsong fick han kontrakt med Maccabi Rishon, mittklubb i den israeliska högsta ligan. Klubbytet gjorde att han fick möjligheten att flytta in i Tel Aviv med sin svenska flickvän Gabriella.
– Jag hade träffat Gabriella, skrivit på för en bra klubb och flyttat in till fantastiska Tel Aviv. Allt fungerade riktigt bra. Tyvärr så skadade jag min ankel allvarligt efter att ha tränat 3-4 månader med min nya klubb. Detta gjorde att jag blev uppsagt från mitt kontrakt. Det var inget personligt utan bara affärer, de behövde en frisk spelare att spela med.

Redo för något nytt
Efter skadan gick Jason tillbaka till sin förra klubb Ramat Gan. Det är pendlingsavstånd mellan Tel Aviv och Ramat Gan så Thomas kunde stanna i staden med alla fördelar det innebar. Efter att ha avslutat säsongen starkt gick Jasons kontrakt ut och han och Gabriella åkte tillbaka till USA i några månader för att träffa släkt och vänner.
– Väl hemma i USA började vi fundera på framtiden. Gabriella ville åka hem till Sverige och börja på högskolan, och jag kände att efter mitt äventyr i Israel var jag redo att börja på något nytt och lägga basketen bakom mig för andra gången i livet. Det trodde jag ända tills jag träffade Richard Maråker som tidigare spelade i Borås Basket.

Den andra och sista delen i reportaget om Jason Thomas kommer publiceras lördag 31 mars.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade