Foto: Bildbyrån
Paulina Hersler (t.v.) och Amanda Zahui är exempel på två unga tjejer som haft skadeproblem.

Söndag 18 Mar 2012 11:23

Tar vi hand om våra unga damspelare?

Vi vet alla att vi har ett gäng fantastiska unga damspelare som sett till att ungdomslandslagen på damsidan oftast huserar i A-gruppen, men även vunnit medaljer. Men var är bredden för alla våra "latebloomers" och träningsprodukter? De tjejer som inte blivit begåvade med mirakulös fysik.

Finns det plats för de som jobbar sakta men säkert mot att bli en ligaspelare trots att genetiken motarbetar dem? Bollsporternas landslag har alla spelare som debuterar som seniorer i landslagen utan att ha varit med i ungdomslandslagen. Har vi råd att missa dem?

I dagsläget finns det enligt Svenska Basketbollförbundet: 29 st U-20 tjejer födda 1992 & 93 som är med i ligatrupper, och hela 20 av dem spelar över tio minuter per match och många är framträdande i sina lag som till exempel Binta Drammeh och Amanda Zahui i Södertälje, samt Nathalie Fontaine i 08 Stockholm som alla snittar tvåsiffrigt med poäng, och en är stor del av lagbygget.

Få lag i SM
Trots att vi har så duktiga spelare så syns avsaknaden på bredd bland annat i SM. Sju lag deltog hela gruppspelet i DU20-SM och bara två hade med en ligaförening att göra. Det var regerande mästarna Södertälje och Northland (med Luleå BG), bland de övriga deltagarna så hittade man Sveriges andra basketgymnasium Sanda, samt Sundsvall, Lidingö, Malbas och Blackeberg. Jag blir bestört när jag ser att Umeå, Solna, Kvarnby, Mark och Visby inte heller ställer upp med DU18-lag i SM. Har vi så dålig verksamhet att vi inte kan hålla kvar våra spelare så pass länge eller har vi sållat ut de vi tycker är värda att spara och förkastat resten så här tidigt?

Jag hade hoppats att ligaklubbarna skulle prioritera en bra ungdomsverksamhet så att de har egna produkter att lyfta istället för att behöva rekrytera.

I Stockholms U20 division 1 (högsta serien) är det lika bedrövligt. Det var åtta lag när säsongen skulle börja, men det har tunnats ut och inför sista omgångarna så är det bara fem lag kvar. Blackeberg och Fryshuset är de enda som verkar ha en majoritet av spelare födda 92-93, och kvalitén på basket i den här serien lämnar mycket att önska.

Elva ligaspelare
Det är fascinerande att elva spelare födda 1995-1997 är med i damligatrupper. Tyvärr så är det inte alltid en bra sak. Vad jag lyckats leta fram så var det bara tre av dem som var med i landslagsverksamheten. Om man kollar på statistiken får man dra slutsatsen att de är med i ligan för att se och lära, då endast 1/11 slänger i mer en en poäng per match (Magarity 9p 5,4 reb) och kan bidra på den här nivån just nu.

Men är det rätt beslut för de andra? När jag gick steg 3-utbildningen fick vi veta att i genomsnitt så orkar man elitsatsa i max tio år då man ger upp så mycket annat med den tidsåtgång det är och de fysiska påfrestningarna. När man då tar in flickor födda 1997 som två ligalag gjort och låtit dem spela, så kommer troligen deras karriär vara slut innan de är 25 år, det vill säga lagom tills de ska nå sin "prime".

En annan aspekt att fundera över är om de klarar den fysiska påfrestningen av att möta spelare som Helen Findley, Christy Bacon och andra kraftfulla spelare innan de hunnit utveckla den styrka som behövs.

Kan detta vara en orsak till att många av de yngre talanger som får spela mycket är skadedrabbade? Regan Magarity, Allis Nyström och Ellen Nyström har alla gått sönder, tidigare gick Paulina Hersler i Telge, Persson-systrarna och Gustavsson, som var i Brahe sönder.

Skynda långsamt
Tidigare nämnda Amanda och Binta som bara är födda 93 och 92 har inte heller undgått skadeproblem i sina unga karriärer. Jag har inget bevis för att de riktigt unga är hårdare drabbat av skador än andra, men bara vikt och styrkeskillnaden borde göra det mer sannolikt när de möter fullvuxna, kraftfulla kvinnor varje dag på träning och matcher. Jag tror att det är viktigt att skynda långsamt med de yngre spelarna så att de får njuta av sin basket innan det blir allvar i ligan där kraven, förväntningarna och motståndet tar ett eller flera kliv upp.

Om man är en bra ungdomsspelare så var det. Att inte slita dessa duktiga tjejer ur sina ungdomslag så att träningsgrupper blir för små kan hjälpa de som utvecklas sent till att inte tappa sugen innan de har nått sin "peak". Bara om du är helt outstanding i landslag med mera bör du överväga ligan som 14-17 åring enligt mig. Trots att vi blivit bättre på att hitta dessa extrema talanger i svenskbasket, så är det många som går för tidigt och tappar glädjen till sporten när allvaret, kraven att vinna, eventuella skador och mycket äldre lagkamrater kommer in i bilden.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade