Tisdag 21 Feb 2012 14:20

Eagles och Nässjö siktar på högsta ligan

"Vi kommer se till att bli ett topplag"

I söndags gick tidsfristen ut för anmälan till seriespel säsongen 2012/13. Två av toppklubbarna i Basketettan, Stockholm Eagles och Nässjö Basket har anmält sitt intresse för spel i Basketligan herr.

Det har ryktats och pratats om att Stockholm Eagles skulle ansöka för spel i Baskligan herr till nästa säsong. I helgen kom en formel ansökan in från klubben.
– Det stämmer att vi har skickat in en ansökan. Nu är det upp till förbundet att avgöra om dem vill ha med oss eller inte. För basketsportens bästa ska vi givetvis vara med i högsta ligan. Stockholm Eagles är och sköts som ett ligalag. Vi har flera starka importer i klubben och har bevisat att vi hör hemma i Basketligan, säger klubbens ordförande Goran Popov till basketsverige.se.

Om ni får chansen till hösten, vad kan vi förvänta oss av Eagles?
– Vi kommer se till att vi blir ett topplag, något annat finns inte. Vi vill inte vara en slagpåse och det kommer vi inte heller bli.

Vad talar emot att vi inte får se er i Baskerligan herr till hösten?
– Egentligen inget, jag ser ärligt talat inte varför vi inte skulle få chansen. Skulle så vara fallet måste något personligt ligga bakom. Vi hoppas få besked inom några veckor, många av våra sponsorer vill veta, så jag hoppas förbundet tar ett beslut så snabbt som möjligt.

Ett av de frågetecken som finns är om Brännkyrkahallen är godkänd för spel på liganivå.
– Det har spelats ligabasket i Brännkyrkahallen tidigare, så det ser jag inte som ett problem. Hallen tar 1400 personer och jag är säker på att vi skulle fylla den om vi spelar i Basketligan. Vi har mer än 800 personer bara i supportergruppen, säger Popov och fortsätter:
– Ett av problemen för oss under säsongen har varit att vi är för överlägsna i Basketettan. Det är inget kul, varken för oss eller motståndarna när vi vinner med 50-60 poäng. Spelarna och publiken vet redan innan hur det ska sluta. Vi måste kunna motivera våra spelare och sponsorer, då kan vi inte vara kvar i ettan. Vi är redo att ta klivet upp i högsta ligan.

Satsningen på Basketligan herr är bara ett delmål för Eagles.
– Vi siktar på spel ute i Europa. Redan förra säsongen fick vi erbjudande att spela i baltiska ligan, men vi tackade nej då. Vi känner att vi vill vara i högsta serien innan vi satsar internationellt.
– Får vi chansen i ligan vill jag försöka få hit stora internationella lag. Hur grymt vore det inte med en försäsongsturnering i Globen med till exempel Partizan Belgrad, Zalgiris och några svenska klubbar, det är inte orimligt att vi kan få till stånd, avslutar Popov.

"Haft ambitionen att ta oss upp"
Precis som Stockholm Eagles har Smålandsklubben Nässjö Basket skickat in en ansökan för spel i Basketligan herr nästa säsong. Nässjö gjorde en sejour i högsta ligan säsongen 1997/98, då hette klubben Highlanders och tog blygsamma två segrar. Nu är klubben redo igen, både sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt.
– Inför säsongen bildade vi en grupp för att göra en ansökan möjlig. Vi har hela tiden haft ambitionen att ta oss upp i Basketligan herr och nu känner vi att vi är där. Mycket tack vare att vi kunde knyta till oss Stefan Timbus (coach). Han har gjort ett fantastiskt jobb med laget, säger sportchefen Ulf Classon till basketsverige.se.

2009 ansökte Nässjö senast om spel i högsta ligan. Då drog klubben tillbaka sin ansökan i sista stund, efter problem med den ekonomiska biten.
– Visst behövs det fler ekonomiska muskler än vi har i dagsläget, men vi jobbar hårt med att försöka lösa den biten. Gör vi det är jag övertygad om att Nässjö spelar i Basketligan till hösten. Sportsligt är jag inte det minsta orolig. Vi har en bra grundstomme som håller i högsta ligan, kan vi krydda det med ett par EU-spelare eller amerikaner kan vi slåss med alla lag, om vi har en bra dag, säger Classon.

Inga nya lag på damsidan
Alla de tio lagen som spelat i Basketligan herr under säsongen har meddelat att de avser spela i högsta ligan även i höst. Detsamma gäller alla tolv lagen i Basketligan dam. Inget lag från någon av de lägre divisionerna har ansökt om spel i Basketligan dam, vilket gör att bottenlagen Järfälla och Umeå slipper kvala sig kvar.

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade