Foto: Bildbyrån
LF:s stjärna Rudy Mbemba var tillbaka senast mot Borås, men stod för en slätstruken insats. I kväll väntar Solna på bortaplan för Mbemba och hans LF.

Tisdag 10 Jan 2012 12:13

Inför: Basketligan 10/1

Det spelas full omgång i Basketligan herr under kvällen. Ska Örebro ta säsongens första seger hemma mot Södertälje? Kan Solna ta tredje raka mot guldfavoriten LF, och fortsätter Borås övertyga mot regerande mästarna Sundsvall?


SOLNA - LF BASKET:

Var: Solnahallen, Stockholm.
När: Tisdag 10/1 klockan 19:04.

LF Basket tappade i fredags serieledningen till Borås efter en svag insats, det var lagets andra raka förlust. Mot Solna har det blivit förlust i de två tidigare matcherna under säsongen, senast avgjorde Solnas Lesli Mythil i matchens sista sekund.
– Det blir en tuff match, det är alltid svårt för oss att möta Solna Vikings. De har tuffa spelare i Tyler Laser och William Walker, och nu ska vi möta dem för andra gången, i första mötet hade de ett annat lag men de producerar oavsett poäng på oss. Vi måste få stopp på deras skytte utifrån, säger LF:s assisterande coach Fredrik Joulamo till klubbens hemsida.

"Vinner vi mer än hälften"
– Vi har ett stort problem som vi jobbar med dagligen och som i nuläget tar upp 80% av vår träningstid, och det är försvaret. Allt ifrån 1-1 till 5-5, men vi lägger mycket tid för att skapa trygghet i vad och hur vi vill göra saker hela tiden. Det är inte försvaret i tekniska termer som är problemet, utan sättet vi utför det på hemma vis-á-vis borta. På hemmaplan infinner sig en energi, entusiasm och ett självförtroende som saknas på bortaplan och jag kan inte se annat än att det är vår publik som gör skillnaden, säger Solnas coach Torbjörn Gehrke till Basketsverige.se och fortsätter:
– LF, Norrköping, Örebro eller någon annan, det spelar ingen som helst roll för oss just nu. Spelar vi försvar med energi och disciplin så vinner vi mer än hälften av matcherna vi har kvar.

I LF är det osäkert om Emil Salon kommer till spel, däremot är både Rudy Mbemba och Keith Ramsey redo.


BORÅS - SUNDSVALL:

Var: Boråshallen, Borås.
När: Tisdag 10/1 klockan 19:04.

Tack vare segern senast borta mot LF Basket är nu Borås serieledare igen, men bara en seger bakom ligger Sundsvall. Sundsvall som imponerade senast hemma mot Jämtland och vann med 107-78. Borta mot Borås får laget dock infinna sig i att vara underdogs.
– Det blir väldigt viktigt med ett bra lagförsvar. Borås har fyra, fem spelare som mäter över två meter så det handlar inte om att vara vaksam på bara en spelare. Mot Jämtland spelade vi riktigt bra, självklart vill vi fortsätta i den andan. Vi kommer lära oss mer om oss själva genom den här matchen, det är jag övertygad om, säger Sundsvalls coach Peter Öqvist till Dagbladet.

"En stor utmaning"
– Match mot svenska mästarna, det blir så klart en stor utmaning för oss, men vi har bra känsla i laget och hoppas kunna bjuda upp till dans. Alla är friska, krya och redo för match, säger Borås assisterande coach Jonas Larsson till Basketsverige.se.

Sundsvall saknar fortsatt Johan Pierre, i övrigt är alla redo.


JÄMTLAND - 08 STOCKHOLM:

Var: Sporthallen, Östersund.
När: Tisdag 10/1 klockan 19:04.

Efter två mycket fina insatser mot Norrköping och LF Basket åkte Jämtland senast på en ordentlig propp när laget gästade Sundsvall. Sundsvall vann med 107-78 och gav aldrig Östersundslaget en chans. Nu väntar dock svagare motstånd och Jämtland är erkänt svårslagna på hemmaplan, även om de två tidigare mötena mellan lagen slutat med bortaseger. 08 Stockholm kommer med tre raka förluster i bagaget.
– Vi har tränat på bra den senaste veckan och våra skadade/sjuka spelare kommer sakta men säkert tillbaka. Nyckeln blir returtagningen där båda lagen varit ojämna senaste tiden, sedan kommer vårt försvar att sättas på prov då Jämtland är mycket bra offensivt. Poäng kommer vi att göra, det vet vi, förhoppningsvis fler än Jämtland, säger 08:s coach Tommie Hansson till Basketsverige.se.

"Större och tyngre tempo i kroppen"
08 Stockholm kommer från ett två veckor långt speluppehåll, en fördel för Jämtland om man ska tro lagets coach Dennis Aulander.
– Det är alltid svårt att få längre uppehåll i spelschemat som nu varit fallet för 08 Stockholm, du hamnar liksom i otakt och det är svårt och bedöma vart man egentligen riktigt står, både som individ och lag betraktat. Vi borde rimligtvis ha ett större och tyngre tempo i kroppen och det ska vi naturligtvis försöka utnyttja.
– Det är viktiga matcher som står på agendan för oss denna vecka. Det ska bli spännande och se hur vi hanterar den här pressen. Ett sätt att hantera den till att börja med är ju att välkomna den och inte fly den, vi lever i en verklighet där vi behöver vinna två basketmatcher på hemmaplan och för att klara av det behöver vi komma upp i samma nivå som var fallet mot Dolphins och LF, säger Aulander.

Jämtland kan ställa upp med ordinarie manskap. I 08 Stockholm saknas Joe Leguia.


ÖREBRO - SÖDERTÄLJE:

Var: Idrottshuset, Örebro.
När: Tisdag 10/1 klockan 19:04.

Örebros kräftgång fortsätter och precis innan nyårsuppehållet blev det ny förlust, den gången hemma mot Uppsala (80-91). Faktum var dock att Örebro återigen var bra med och länge hade kontroll på matchen, men precis som i de flesta av lagets tidigare matcher blev en svag period alltför kostsam. Här väntar ett av ligans formstarkaste lag, Södertälje kommer till denna match med fem raka segrar. De flesta av dessa har dock tagits på hemmaplan.
– Det gäller för vår del att spela enkelt och inte bli passiva mot deras aggressiva försvar. Dino Pita och Johnell Smith har varit heta den senaste tiden och är värda "extra" bevakning. Alla är redo att spela, även om Salar Ibrahim behöver mer tid att komma in i lagets rotation. Vi sneglar redan på nästa säsong och kommer i och med det nya året försöka få med oss så mycket positivt som möjligt, säger Örebros assisterande coach Panagiotis "Giotti" Nikolaidis till Basketsverige.se.

"De har varit bra med på slutet"
– De är bättre än deras statistik visar. Örebro fick truppen klar sent och fick därför en dålig start på ligan. De är inget 0–20-lag längre. Jag vet faktiskt inte om det finns något lag i hela idrottssverige som varit så bra, utan att ta några poäng. De har bytt coach som jobbat in sig snabbt och de har varit bra med i matcherna på slutet, säger Södertäljes Jesper Andersson till LT.

Båda lagen kan ställa upp med bästa tänkbara manskap.


UPPSALA - NORRKÖPING:

Var: Fyrishov, Uppsala.
När: Tisdag 10/1 klockan 19:04.

Norrköping tog en oerhört viktig seger senast hemma mot Solna, vilket gör att laget nu har häng på topplagen igen. På bortaplan har Norrköping dock förlorat 4/5 senaste matcherna. Uppsala tar, precis som Norrköping de flesta segrarna på hemmaplan och i senaste matchen borta mot Södertälje blev det knapp förlust efter en jämn match.
– Uppsala på bortaplan är historiskt sett en jobbig match för Norrköping Dolphins, men vanligtvis brukar vi vara lite bättre i andra mötet. Förhoppningsvis kan vi bygga vidare från matchen i fredags mot Solna, vi vill ta med oss intensiteten i försvaret från den matchen. Spela tuffare man-man försvar och vara bättre med i roteringarna. Den senaste tidens träningar har sett riktigt bra ut och formen börjar se bättre ut. I Uppsala måste vi ha koll på deras skyttar, alla från position 1-4 kan dra i långa skott, speciellt i Fyrishov, säger Norrköpings assisterande coach Jesper Sundberg till Basketsverige.se.

Två taggade lag
– Det känns alltid kul att möta Norrköping där jag gjorde mina första tre år i högsta basketligan, men det är inte många spelare kvar från den tiden. Två-tre kanske och så Paul Burke som var assisterande och head coach under mina år där, säger Uppsalas Stefan Grundberg till UNT.

I de två matcher som spelats mellan lagen tidigare under säsongen har hemmaplan avgjort.
– Det kan mycket väl vara hemmaplan som väger över till vår fördel nu också. Det blir säkert en tuff match mellan två taggade lag, säger Grundberg.

Båda lagen kan ställa upp med bästa tänkbara manskap.