Foto: Bildbyrån
Delvon Johnson och Rhys Carter (t.h) är två av Uppsalas främsta spelare.

Tisdag 27 Dec 2011 11:17

Inför: Basketligan 26-27/12

Julen börjar närma sig sitt slut för den här gången, och vad passar då inte bättre än att gå på annandagsbasket i Uppsala? På tisdag spelas sedan ytterligare fyra matcher i Basketligan herr.


UPPSALA - SOLNA:

Var: Fyrishov, Uppsala.
När: Måndag 26/12 klockan 16:34.

Uppsala kommer från en mycket stark insats senast hemma mot Borås, vinst med hela 106-78, i matchen innan slog man dessutom Jämtland på bortalan. Solna hade som väntat inte alltför tufft att besegra den hopplösa jumbon Örebro i sin senaste match, 85-71 skrevs segersiffrorna till. Dessa lag ställdes mot varandra även i årets premiärmatch - då vann Uppsala med hela 97-66. När lagen möttes i Solnahallen i november vann Solna efter förlängning med 89-85.
– Vårt självförtroende har stärkts framför allt efter Boråsmatchen. Då var vi taggade och redo för den matchen, vi måste göra samma sak mot Solna. Jag hoppas att vi kommer ut och är aggressiva från början. Låter vi dem bestämma matchtempot kommer vi att få det svårt att komma in i matchen sedan. Vi har hamnat på efterkälken i några matcher och sedan kommit igång i den fjärde perioden, men då har det varit för sent. Och mot ett så bra lag som Solna blir det svårt att komma igen om man tappar i inledningen, säger Uppsalas Stefan Grundberg till UNT.


NORRKÖPING - JÄMTLAND:

Var: Stadium Arena, Norrköping.
När: Tisdag 27/12 klockan 19:04.

Trots ganska mediokert spel stundtals under säsongen är Norrköping med och nosar i tabelltoppen. Senast blev det seger hemma mot 08 Stockholm med 87-76. Segern satt dock riktigt långt inne och 08 saknade flera av sina främsta spelare. För Jämtland är det riktigt tufft just nu, laget föll senast rejält borta mot Södertälje (81-109) vilket var lagets fjärde raka förlust. Norrköping och Jämtland har redan mötts två gånger under säsongen, båda gångerna har Norrköping stått som segrare i poängrika matcher.
– Efter ett välbehövligt speluppehåll är vi nu tillbaka och måste börja prestera på allvar. Jämtland som, precis som oss, redan hunnit skicka hem ett gäng spelare är alltid ett lag att se upp för. I senaste mötet låg vi under med 10 poäng efter 2 minuter och knep segern i slutminuten. Vi räknar med en ny tuff drabbning, med eller utan ny amerikan för Jämtland. Vi måste börja kontrollera spelet nära korgarna nu och inte bara lita på "Run and Gun" -basket, säger Norrköpings assisterande coach Jesper Sundberg till Basketsverige.se.

"Matchen handlar om oss själva"
– Den här matchen handlar i första hand om oss själva och inte Norrköping. Jag förväntar mig en helt annan energi från mina spelare än tidigare. Sedan är det naturligtvis helt avhängt på att vi lyckas kombinera hårt arbete med den stolthet jag vill se. Lyckas vi med detta så är jag övertygad om att prestationen kommer se ut därefter och först då - kan vi börja prata om resultatmål. I den situation vi befinner oss i, så måste vi förstå att vi måste jobba hårdare än våra motståndare och detta, ja, det förväntar jag mig faktiskt av mina spelare på tisdag kväll. Vi kan fortfarande förlora basketmatcher, men inte utan att ha jobbat hårdare än våra motståndare, säger Jämtlands coach Dennis Aulander.

Norrköping saknar fortsatt Povilas Sakinis, däremot kan eventuellt Martin Ringström vara tillbaka i spel.


SUNDSVALL - ÖREBRO:

Var: Sporthallen, Sundsvall.
När: Tisdag 27/12 klockan 19:04.

Kräftgången för Örebro fortsätter, senast höll man jämna steg med Solna i 25 minuter innan allt var som vanligt. Borta mot de regerande mästarna är det inte mycket som talar för ett trendbrott, men när laget gästade Sundsvall i premiären vann hemmalaget "bara" med 79-72. Sundsvall hade länge ledningen i sin senaste match borta mot LF, men en svag slutperiod gjorde att LF kunde komma ikapp, gå förbi, och till slut vinna med 99-88.
– Sundsvall borta är en tuff julklapp. Vi passade på att köra några tuffa pass efter Solnamatchen. Mohamed Nefatti följer inte med och dessutom har vi stora frågetecken för två av våra starters som är sjuka. Det gäller som vanligt mot Sundsvall att försöka hålla koll på alla deras duktiga scorers, men framförallt fokuserar vi på våran prestation, säger Örebros assisterande coach Panagiotis "Giotti" Nikolaidis till Basketsverige.se.

"Vi måste spela bra för att vinna"
– Örebro har haft en väldigt tung inledning, men det har inte varit så att de blivit blåsta av banan i match efter match. De har varit nära i många av matcherna och spelat bra, alltså behöver vi spela bra för att vinna. Vi måste hålla koll på deras två amerikaner, Bernard Toombs och Demond Watt som jag tycker är riktigt bra, säger Sundsvalls coach Peter Öqvist till Dagbladet.

Sundsvall saknar fortsatt Johan Pierre och Marcus Johnson.


SÖDERTÄLJE - BORÅS:

Var: Täljehallen, Södertälje.
När: Tisdag 27/12 klockan 19:04.

Borås kommer från en mycket svag insats senast borta mot Uppsala, 78-106. Det var första gången under hela säsongen som Borås inte lyckades göra över 80 poäng. I kväll väntar seriens starkaste lag defensivt, Södertälje, som dessutom är i riktigt bra form, speciellt på hemmaplan där man vunnit de senaste sex matcherna.
– Att Borås är effektiva visar siffrorna på turnovers. Det är bara vi och Uppsala som orsakar färre turnovers per match. Det är starkt att kunna spela ett sådant anfallsspel med den kontrollen. Det finns minst ett par andra lag i ligan som passar oss sämre än Borås. Det svåra med dem är att de har en förstafemma som är riktigt stark, framför allt är de rutinerade och fysiska. De har stora spelare och så en mångsidig back court med Jason Thomas, Omar Krayem och Ryan Zamroz, som alla är reella hot, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic till klubbens hemsida.


08 STOCKHOLM - LF BASKET:

Var: Fryshuset, Stockholm.
När: Tisdag 27/12 klockan 19:04.
Webb-TV: http://streaming.streamteam.nu/lf2

08 Stockholm gjorde en riktigt bra insats senast borta mot Norrköping, detta utan fyra av sina främsta spelare som saknades på grund av sjukdom och skador. Till dagens match ser läget betydligt ljusare ut.
– Det var ganska skönt att komma till träningen på annandagen och se så många spelare. Jocke Blom, Johan Åkesson och Ollie (Ilunga) är alla tillbaka efter sjukdom och skador, och det kändes att det var sugna grabbar som knöt på sig skorna. Vi hoppas vi behållit vår fina form över julhelgen så att vi kan komma tillbaka i vinnarspåret igen efter två raka förluster, säger coach Tommie Hansson till klubbens hemsida.

Välbehövlig vila
LF visar riktigt bra form och har inför kvällens match vunnit 9/10 senaste matcherna. Senast vände man underläge hemma mot Sundsvall till seger med 99-88. LF har vunnit säsongens båda tidigare matcher, men det har varit på hemmaplan.
"Efter en veckas matchuppehåll som varit välbehövlig för LF som dragits med lite småskador väntar nu två stycken tuffa bortamatcher. Först för LF blir det att ta sig in i Fryshuset i Stockholm för att möta 08 Stockholm på deras hemmaplan. Under juluppehållet har LF legat i topp på tabellen med 24 poäng och 08 Stockholm ligger på sjätte plats med 20 poäng. En jämn tabell även om den haltar lite i antalet spelade matcher med 17 till 19 spelade matcher för lagen", skriver LF på sin hemsida.