30 lag gör upp om 16 platser till herrarnas Eurobasket 2013 i Slovenien. FIBA Europe har nu meddelat hur kvalet ska gå till.

Torsdag 22 Sep 2011 11:26

Formerna för EM-kvalet

30 lag gör upp om 16 platser till herrarnas Eurobasket 2013 i Slovenien. FIBA Europe har nu meddelat hur kvalet ska gå till.

Sju lag från EM 2011 samt arrangören Slovenien är direktkvalificerade. De sex bästa lagen från EM samt Storbritannien, som är inkvalat till OS 2012 i egenskap av arrangör, går direkt till EM. Följande lag är alltså klara för EM 2013: Spanien, Frankrike, Ryssland, Makedonien, Litauen, Grekland, Slovenien samt Storbritannien.

30 lag har anmält sig till EM-kvalet. De 30 lagen delas in i sex grupper där ettan och tvåan från varje grupp, samt de fyra bästa treorna går till EM 2013.

Lagen kommer nu att rankas och varje grupp får en ”etta”, en ”tvåa”, en ”trea” och så vidare.

Sverige rankas troligen som "trea"
Om man tar EM 2011 som grund och gissar en aning blir följande sex lag högst rankade inför EM-kvalet: Finland, Georgien, Serbien, Turkiet och Tyskland nådde andra gruppspelet i EM 2011, medan Kroatien var det lag med bästa matchkvot och bästa målskillnad som precis missade det andra gruppspelet. De placeras troligen in som ettor i varsin grupp.

De sex följande lagen blir, enligt samma principer: Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Israel, Italien, Polen och Ukraina. De placeras in som tvåor i respektive grupp.

Sedan kommer de som kommer att rankas som trea i respektive grupp: Belgien, Lettland, Montenegro samt Portugal. Det bästa laget som inte var med i EM var Ungern, som förlorade i sista kvalet mot Finland och Portugal. Därefter kommer sedan Sverige, som var bästa lag i kvalet till A-gruppen enligt det gamla systemet. De här sex lagen placeras då, om gissningarna är korrekta, som treor.

Tjeckien vann också sin kvalgrupp och hade samma poäng som Sverige, men sämre målskillnad och får finna sig i att rankas som en fyra. Sedan återstår ytterligare elva lag, som placeras in som fyror respektive femmor.

Kvalet spelas under 2012
Det mesta tyder på att hela kvalet ska spelas under sommaren 2012. FIBA Europe skriver på sin hemsida att lottningen för EM 2013 ska ske 18 november 2012. Lottningen till EM-kvalet sker i Tyskland första helgen i december 2011.

Vad gäller kvalet till damernas EM har FIBA Europe inte gått ut med klart besked. 16 lag spelade EM 2011 i Polen, om det blir 16 eller fler lag i Frankrike 2013 har ännu inte bestämts. Oavsett antalet lag i huvudturneringen är det sannolikt att kvalet kommer att genomföras enligt samma principer som herrarnas.


Källa: Svenska Basketbollförbundet

Skriv en kommentar

Basketligan herr
Basketligan dam
Mest lästa
Mest kommenterade